måndag 9 december 2013

Historiska händelser nu och då 9 December

1955 – Den första fristående ungdomsgården invigs i Vällingby.

Fritidsgård, eller ungdomsgård, är en lokal för någon form av organiserad fritidsverksamhet, ofta ledd av fritidsledare. Ungdomarna kan där ägna sig åt exempelvis olika typer av sport, religiösa aktiviteter eller musikutövning.

Fritidsgårdar i Sverige drivs kommunalt eller av föreningar och kyrkosamfund. En föregångare var hemgårdarna som var öppna för alla åldrar, men som ofta enbart riktade sig till arbetarklassen, och som fokuserade på ett bildningsperspektiv och en kristen tradition.[1] Den första hemgården i Sverige, Birkagården i Stockholm, startades 1912 av Natanael Beskow och Ebba Pauli. Hemgårdarna kom dock att endast i begränsad omfattning etableras utanför Stockholm.[1]Sveriges fritids- och hemgårdar organiseras i Fritidsforum.

Som ett resultat av barnavårdslagen som tillkom 1924 så fick de kommunala barnavårdsnämnderna runt om i Sverige ansvar för den förebyggande ungdomsverksamheten. Detta resulterade i fritidsgårdsverksamheter med fokus på ungdomar. Sveriges första kommunala ungdomsgård, Gamlestadens ungdomsgård i Göteborg startades 1936 och i dessa stadgar står det att fokus är pojkar och flickor mellan 12-21 år och att verksamheten skulle utbilda och vidga ungdomarnas kunskaper genom studiecirklar, praktiska arbetskurser, föredrag, diskussioner, sång och musik.[1] Politiska inslag fick inte förekomma.


2006Rymdfärjan Discovery lyfter från Kennedy Space Center med Christer Fuglesang, första svensken i rymden. Starten ägde rum klockan 20.47 lokal tid (Eastern Standard Time), den 10 december 02.47 svensk tid.

Arne Christer Fuglesang, född 18 mars 1957 i Nacka, Stockholms län, är docent i partikelfysik, och den första svenska rymdfararen.

Christer Fuglesang är Sveriges förste och hittills ende astronaut. Han blev uttagen i ESA-grupp 2 15 maj 1992 tillsammans med fem andra europeiska astronautkandidater. Klockan 20.47 den 9 december 2006 lokal tid (02.47 den 10 december svensk tid) blev Fuglesang den förste svensken i rymden, efter en lyckad start från Cape Canaveral i Florida. Uppskjutningen uppges ha gått enligt planerna och skedde i bra väderförhållanden. Sex minuter efter start var Discovery uppe i hastigheten 27 000 kilometer i timmen. Efter ytterligare några minuter hade rymdfärjan lagt sig i omloppsbana runt jorden, vilket innebar att Fuglesang för första gången fick befinna sig frifall motsvarande äkta tyngdlöshet.

2009 deltog Christer Fuglesang i en andra rymdfärjeuppskjutning.

Asteroiden 11256 Fuglesang är namngiven efter Christer Fuglesang.


Vi firar födelsedag:
1916Kirk Douglas, amerikansk skådespelare och filmproducent.


1923Bror Mellberg, svensk fotbollsspelare och affärsman AIK (1948-50) AIK (1957-61).


1943Lasse Holm, svensk musiker, låtskrivare och sångare.



1965Madeleine Westin-Bergh, svensk meteorolog, programledare och författare.



1989Ellinore Holmer, svensk sångare, pianospelare och skådespelare.




Vi lämnade er:
1937Gustaf Dalén, svensk ingenjör, fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1912.



2007Thore Skogman, svensk sångare, kompositör, textförfattare, skådespelare och musiker.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

alltid lika spännande o få en inblick i historien