lördag 14 december 2013

Historiska händelser nu och då 14 December

1911 – Första expeditionen når Sydpolen, ledd av Roald Amundsen.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen, född 16 juli 1872 i Borge nära Fredrikstad i Østfold, död 18 juni 1928 nära BjörnönSvalbard, var en norsk polarforskare.

Amundsen förberedde en expedition med Nansens polarskuta Fram för att bli förste man att nå nordpolen, men ändrade planerna när det stod klart att Robert Edwin Peary hunnit före. I stället ändrade han i hemlighet expeditionens inriktning mot att nå sydpolen först. Först på väg söderut, på Madeira underrättade han besättningen och via telegram sin konkurrent, den brittiske sjöofficeren Robert Falcon Scott, om sina avsikter.

Amundsen styrde Fram mot Rossbarriären på Antarktis som fartyget nådde den 14 januari 1911. Här byggdes baslägret Framheim som var 111 km närmare polen än Scotts läger. Däremot var Scotts sträcka mot Sydpolen i stort sett bekant på grund av Scotts och Ernest Shackletons tidigare resor. Amundsens uppgift var att leta efter en ny sträcka genom de Transantarktiska bergen. Manskapet skapade under de följande månader flera depåer med proviant och förbättrade sin utrustning. Den norska expeditionen bestående av Amundsen och fyra medhjälpare (Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel och Oscar Wisting) började sin vandring mot Sydpolen den 20 oktober 1911 med hjälp av hunddragna slädar. Den 14 december 1911 nådde de sydpolen, fem veckor innan Scott och hans kamrater som alla dog på vägen tillbaka.



1962NASAs Mariner 2 flyger som första rymdfarkost förbi planeten Venus.

Mariner 2, en interplanetarisk rymdsond byggd av den amerikanska rymdflygsstyrelsen NASA, var den andra i en serie om 12 planerade sonder (sedermera 10 då de två sista sonderna döptes om till Voyager) i Marinerprogrammet. Mariner 2 var en reservsond för Mariner 1 i händelse av att det uppdraget inte kunde genomföras. Mariner 1 förstördes kort efter uppskjutningen.
Mariner 2 blev den första konstgjorda rymdsonden att göra en förbiflygning av en annan planet.

Sonden sköts upp den 27 augusti 1962 med planeten Venus som mål. Väl framme skulle diverse vetenskapliga mätningar genomföras av till exempel magnetfält, partiklar och strålning, atmosfäriska egenskaper samt planetens massa. Mätningar i rymden mellan planeterna genomfördes också.

Informationen Mariner 2 sände tillbaka indikerade att Venus rotationshastighet mycket sakta minskar, att planeten har en tjock koldioxidatmosfär, samt hög temperatur och högt atmosfäriskt tryck vid ytan. Det upptäcktes även att Venus inte har ett mätbart magnetfält. Planetens massa kunde uppskattas med högre precision och värdet på den astronomiska enheten (AU) kunde preciseras. Man förlorade kontakten med Mariner den 3 januari, 1963.

Rymdsonden befinner sig nu i en heliocentrisk bana runt solen.


Vi firar födelsedag:
1503Nostradamus, fransk astrolog och matematiker.

Nostradamus.

1946Stan Smith, amerikansk tennisspelare skon adidas stan smith.



1962Yvonne Ryding, svensk fotomodell.



1963Cynthia Gibb, amerikansk skådespelare känd från Fame och Youngblood.


1979Michael Owen, brittisk fotbollsspelare.




Vi lämnade er:
1503Sten Sture den äldre, svensk riksföreståndare 14701497 och sedan 1501 segrare i slaget vid Brunkeberg.



2012Peter Norlin, svensk segelbåtskonstruktör.

 
 
Allt för nu
 
Vi är överallt

Inga kommentarer: